תיקון 3 לחוק קופות הגמל שנכנס לתוקפו בשנת 2008 עלול לפגוע ביכולתם של חוסכים למשוך את כספי הפיצויים וזאת במידה ולא יבצעו את הפעולות הנדרשות בעת פרישה מעבודה. הוראת שעה שאושרה בכנסת בשנה שעברה יוצרת חלון הזדמנויות למשיכת כספי הפיצויים כסכום חד פעמי עד לסוף שנת 2011. מהן המשמעויות והאם כדאי למשוך את כספי הפיצויים לאור המציאות החדשה?
משיכת פיצויי פיטורין - הבעיה ופתרונה
תיקון 3 לחוק קופות הגמל קובע שההפקדות החודשיות לקופות יהיו למטרת קצבה בלבד. החוק שנכנס לתוקפו בשנת 2008 יצר מספר עיוותים כלפי החוסכים שקיבלו פיצויי פיטורין: ראשית, היה והעובד מעוניין למשוך את כספי הפיצויים כסכום חד פעמי, הוא יכול לעשות זאת רק במועד העזיבה של מקום העבודה. הפיצויים יהיו פטורים ממס עד לסכום של 11,650 על כל שנת עבודה - כל סכום נוסף יהיה חייב במס. מה קורה כאשר העובד אינו מושך את כספי הפיצויים הפטורים ממס באופן מידי? הכספים מועברים באופן אוטומטי למסלול קצבה, ומשיכתם שלא בדרך של קצבה תהיה כרוכה בתשלום מס בגובה 35%. כך נוצר סיכון לתשלום מס כפול והסבת כספים למסלול קצבה, ללא ידיעתם של החוסכים. מה הפתרון למחדל שלא נתן לגורמים השונים דוגמת יועץ פנסיוני והחוסך עצמו מספיק זמן להיערך בהתאם?
השפעת הוראת השעה על מיסוי פיצויי פיטורין
הוראת שעה שאושרה במהלך 2010 נועדה לתת מענה לבעיה, באמצעות הקצאת חלון זמן שבמסגרתו יוכל החוסך להחליט כיצד לנהוג עד סוף 2011 - בטרם הכספים יעברו למסלול קצבתי. משיכה חד פעמית של פיצויי פיטורין בפרק הזמן שהוגדר כרוכה בתשלום מס של 15% על הרווחים - ללא ספק שיפור ניכר המיטיב עם החוסך.
משיכת כספי פיצויים - האם כדאי?
הוראת השעה יוצרת הזדמנות נוחה למשיכה חד פעמית של פיצויי פיטורין. בעוד הזדמנות זו מיטיבה עם החוסך לטווח הקצר, ביכולתה לפגוע בחסכון לטווח ארוך בצורה משמעותית: הכספים הצבורים בקופות גמל מכילים רכיב פיצויים, שיכול להגיע לעשרות אחוזים מהשווי הכולל של החיסכון. במילים אחרות פיתוי למשוך כספי פיצויים בטווח הקצר הינו בעל השלכות משמעותיות להמשך.
האם בכל זאת אפשר לשקול משיכה חד פעמית של פיצויי פיטורין מבלי שהפנסיה תינזק באופן משמעותי? כל מקרה לגופו, ועל כן מומלץ להיוועץ עם יועץ פנסיוני כדי לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבורכם.
ניר וילף - ייעוץ פנסיוני http://www.nirwilf.co.il 052-3255115, 077-3255115